40-årsjubileum för Umemaran

För fyrtio år sedan anordnade IFK Umeå den första Umemaran. Numer är Jalles TC arrangörer av Umemaran, en liten klubb men med många duktiga löpare och skidåkare. Efter att sprungit deras mara kan jag intyga att Jalles även är väldigt duktiga tävlingsarrangörer. Trots frånvara av chip eller annan elektronisk tidtagning fungerade allt perfekt, banmarkering, kilometermarkeringar, tidtagning, lagom varm vätska under loppet, omklädning, värdeinlämning och dessutom fantastiskt stöd och pepp av glada funktionärer utmed banan. Var innan lite orolig för att springa fel med Jordgubbshalvamaran i ganska färskt minne. Här var som sagt banan mycket väl utmärkt och dessutom fanns tillräckligt med funktionärer/trafikvakter vilket gjorde att alla kunde slappna av och koncentrera sig på att springa och slippa orientera.

Banan är sedan några år tillbaka en vändbana vilken springs ett eller två varv för halv- respektive helmaraton. Start vid Tegs Centralskola, vidare förbi Volvo Umeverken, Röbäckslätten, Röbäck, Svedjan och till Stöcksjö, där vändpunkten ligger precis efter 10,5 km. På återvägen löps en delvis annorlunda sträckning via Umåkers travbana, Volvo Umeverken och till Tegs Centralskola där maratonlöparna varvar inne på skolgården.

Efter loppen blev det prisutdelning med många fina priser till de främsta i respektive klasser och dessutom lottades en cykel skänkt från Team Sportia ut på maranummerlapparna. Vidare hade Mats-Åkes elfirma på Teg skänkt spurtpriser till den herre och dam på helmaran vilka först kom in för varvning efter 21,1 km.

I år -jubileumsåret till ära, blev alla födda 1972 erbjudna gratis startplats på maratonsträckan. Huruvida detta erbjudande bidrog till att locka deltagare är svårbedömt men drygt 90 st. startande var en bra siffra utan att vara rekord. Kanhända valde en del att springa halva distansen då vädret till att börja med var dystermulet och duggigt. På halvmaraton startade rekordmånga, cirka 125 löpare.

Under en kort uppvärmningsrunda kändes det till en början väldig rått och kyligt, runt 3 plusgrader. Men som oftast handlar det om att få igång kroppen och tycker det blev perfekt väder att springa i. Temperaturen steg någon grad till cirka 5-6 grader och vinden var nordlig, inte speciellt hård. I och med att banan är platt och det är ganska öppet landskap blåste det ändå bitvis friskt med syrerik luft.

Härifrån Sundsvalls-Härnösandsområdet deltog flera löpare, Kenneth Norman Strategen, Jenny Kling Selångers OK, Thomas Nyberg Tynderö IK, Anders Gidevall Sundsvall, Gunnar Israelsson Öbacka LK och undertecknad sprang helan. På halvan sprang Ove Fredriksson, Friskis, Erkki Onkamo Öbacka LK och Johan Sundqvist Sundsbruk.

Dagen inleddes med start kl. 11.00 för halvmaratonloppet och slowrunners på helan. Niklas Berglund, IFK Umeå stod som slutlig vinnare på 1:15:49 med motionsklassens Johan Sundqvist, Sundsbruk bara 6 sekunder efter. Trea i mål blev Mikael Andersson, Sävast Ski Team på 1:16:46. I kvinnliga klassen segrade förhandsfavoriten Jenny Jansson, IFK Umeå på 1:23:49. Två blev Malin Skoog, IFK Umeå och även på tredjeplats en Umeålöpare, Anna Örmin. Erkki och Ove sprang bra och kom båda på andraplats i sina respektive åldersklasser. Deras tider blev 1:40:39 respektive 2:06:33.

På maratonsträckan kunde storfavoriten Kristoffer Österlund, IFK Umeå, ta sin sjunde seger i Umemaran med drygt nio minuters marginal på 2:39:25. Tvåa kom Jonas Westberg, IKSU Löpning, på 2:49:03 och trea Thomas Edström, Jalles TC, på 2:51:33. Gunnar sprang på 3:36:41 och kom två i sin klass, Kenneth fick tiden 3:26:50 vilket räckte till en sjätteplats i M 40.

Bland damerna gick Birgitta Lanhede, Jalles TC, ut mycket starkt och passerade 10,5 km i Stöksjö efter 46 min. Tvåa låg Susanne Pettersson, Skellefteå AIK tills någon kilometer innan första vändningen i Stöcksjö där jag passerade henne. Efter cirka 14-15 kilometer, innan Röbäck, på första varvet kom jag också ikapp Birgitta Lanhede. Sprang i ganska jämnt tempo loppet igenom och passerade några manliga löpare mellan 15 och 20 km. Fick de två sista kilometrarna innan mål cykelsupport av en Jallesfunktionär som sa att jag kunde springa ohotad in som segrare i damklassen. Mycket nöjd och glad med min efteranmälan och start i Umeå, min tid blev också nytt pers på 3:15:21, tvåa blev Susanne Pettersson på 3:24:40 och trea Eva Blomqvist, Vattudalens LDK, 3:31:22. Jenny Kling sprang in på 3:43:02

/Katarina R

Vinterpokalen börjar på ONSDAG

Nu på onsdag, den 17 oktober kl 18.00, är det äntligen dags för den första deltävlingen i årets upplaga av Vinterpokalen. Starten går som vanligt bakom Centrumvillan i Granloholm och Öbacka har totalsegrar att försvara både på herr- och damsidan. Det vore kul om vi blev ett gäng från klubben som springer på onsdag och speciellt ni som bor i Sundsvall borde passa på att få er ett riktigt bra tempopass.

// MW

Älgjakten i Älgered

Första söndagen i oktober, det vill säga under älgjakts uppehållet, har Nordanstigs FIK under ett antal år arrangerat terrängloppet ”Älgjakten”. Årets ”Älgjaktslopp” lockade totalt drygt 60 deltagare i blandade åldrar, från förskoleåldern till 70+. Första startgrupperna utgjordes av de yngsta barnen, vilka sprang slingor på 600 m respektive 1,1 km, under glatt påhejande av sina supporters.

Cirka 25 minuter senare var det dags för de äldre barnen, ungdomarna och de vuxna att starta efter att blivit uppropade vid namn av Lars-Olov Berg. I denna startgrupp gällde att kuta ett, två eller fyra varv på en slinga genom skogsterräng på blandat underlag av stig, grusväg, blötgräs, skogsväg och tuvig gammellägda. Banan var inte speciellt kuperad utan utmaningen låg i att med lätta steg så snabbt som möjligt forcera underlaget. Slingan var ca 2,7 km vilket innebar att de tävlande sprang 2,7 km, 5,4 km och 10,8 km beroende på antal varv.

Från Öbacka LK deltog Micke Westin på mellandistansen där han vann herrklassen på 20:40 före Anders Danneskog, Nordanstigs FI 21:28. På långa distansen representerades Öbacka av Gunnar Israelsson och undertecknad. Tiden för Gunnar blev 53:27 och en tredjeplats. Segrade på långa distansen gjorde Linus Persson, NIF, på finfina 43:57 och tvåa blev Kenneth Norman, Birsta, på 47:26. I långa damklassen tävlade jag med en tjej från Hybo, vi var bara två deltagare och jag kom i mål före henne på 49:13. Fjolårsegrarinnan på långa sträckan, Maria Carlzén valde att springa mellandistansen vilken hon vann på 23:52.

Påhejare och bästa supportrar vid start, efter banan och i mål var Stig-Göran Henriksson och Esbjörn Wiberg. Stort eller litet lopp spelar ingen roll, med nummerlapp på blir i alla fall jag flåsig och då betyder ett ”heja på” extra energi och mental pepp.

Vädret var inte det vackraste publik- och arrangörsmässigt men toppen att springa i bortsett från rejäl blåst där det var öppet. Mulet men i stort sett uppehåll, ca 7?C och frisk västlig vind. Märktes dock att det regnat en hel del innan då underlaget bitvis var ganska blött.

Nordanstigs FIK och Jättendals IF arrangerar tävlingar under hela året och dessa utgör en tävlingsserie, den s.k. ”Poängjakten”. Första tävlingen i serien är Lucialoppet, följt av Sylvesterloppet, Vårloppet, Midsommarloppet, Jordgubbsloppet, Bålleterrängen och avslutningsvis Älgjakten. Har testat alla dessa tävlingar utom ”Bålleterrängen” och kan sammanfatta dem som mycket trevliga och glada arrangemang. Entusiasterna och eldsjälarna Ingvald Midelf, hans syster och svåger m.fl. är verkligen värda uppskattning för sitt engagemang i och arbete med dessa tävlingar.
Efter springningen bjöds till en stunds trevlig samvaro med fika och prisutdelning i Älgeredsgården.

/Katarina R

Aldrig mer Lidingöloppet?

“Aldrig mer” sa jag när jag kom i mål för 12 år sedan och det löftet höll jag ganska länge. I år sa jag “2.15 borde man ju kunna klara”. Det verkar ju som man blir bättre med åren:) Och får man sen till mer än totalt tre pass över 14 km så…

Jag och maken inledde dagen med hotellfrukost i lugn och ro. Tog oss sedan via tunnelbana till Ropsten varifrån gratisbussarna skulle gå.

Vad vi inte riktigt räknat med var den lååånga kön. Insåg efter en stund att det gick alldeles för sakta framåt och skulle jag ha en chans att hinna hämta ut nummerlapp och komma till starten i tid var det bara till att tränga sig fram.

11.50 hade jag nummerlappen i handen, monterade den och chippet, lämnade packningen till Anders som startade betydligt senare och småjoggade till startområdet lite lagom uppstressad och med lite onödigt mycket kläder på. Sen var det rätt lungt fram till start.

De första 5 km var det trångt och svårt att hitta en bra löprytm men det var bara att gilla läget och anpassa sig efter ledet. Vid 7 km fick jag håll men kunde behålla tempot och vid 10 km var det borta igen. Sen flöt det på ganska bra fram till ca 17 km även om jag kände av förkylningen lite.
Därefter började plågan och kampen mellan benen som inte ville mer och viljan att ta sig i mål på en hyfsad tid. Vad som var en hyfsad tid varierade under loppets gång från <2.30 till medaljtid till bättre än sist och tillbaka till <2.30. Som tur var kändes det som om km-markeringarna kom allt tätare efterhand likt att åren går fortare och fortare ju äldre man blir. Så äntligen, efter tre mils studerande av andras fötter (såg nog inte så mycket av banan egentligen), dök målet plötsligt upp. Klockan stannade på 2.28.59 och jag klarade därmed mitt andra mål den här säsongen med en minut (och kapade tiden från -00 med 36 min). Kom i mål strax efter Katarina Rönngren som sprang om mig några km innan och satte personbästa med 2.27.47 (5:a i K45!). Även Johanna Bergman klarade medaljtid med 2.34.05 och Ida Höglund var nära på 2.44.33, också det pers. Anna Fohlin satte även hon ett rejält pers med tiden 2.48.28. Anette Melander kom i mål på 3.10.36. Av Öbackas herrar i M30 var Michael Westin snabbast på 2.22.41 före Mikael Engman, även han på personbästa 2.27.39. Bästa öbackaplacering stod Mikael Näslund för i MK15 där han slutade 7:a på tiden 55.47. I M50-klassen på samma distans sprang Klas Hägglund i mål på 1.22.12. Sammanfattningsvis var det en bra dag för Öbacka med många deltagare och många pers. På resultatsidan kommer övriga löpare som har anknytning till Öbacka LK, men tävlar för andra klubbar, att redovisas (reds. anm.). Natten blev mindre bra, hade så ont i benen att jag inte kunde somna, men nu äntligen börjar träningsvärken släppa. Så på’t igen 2013! // Jenny Rutström

Marathonpers av Jocke i Berlin

Söndagen den 30 september 2012 var en fin dag i Berlin. Solen sken och folkmassorna jublade när 35 499 löpare intog stadens gator. Klockan 9 på morgonen gick startskottet för den första startgruppen och den 39:e upplagan av Berlin marathon var igång.

34 485 löpare tog sig runt hela banan och en av dem var särskilt ditrest för helgen från Härnösand – det var jag. Det var mitt fjärde maratonlopp (inom loppet av två år) och visade sig bli mitt klart bästa maratonlopp hittills. Min tid blev 3:50:31, vilket jag är väldigt nöjd med. Segrade gjorde Geoffrey Mutai från Kenya på 2:04:15. Grymt snabbt alltså!

Den 25 oktober startar registreringen till Berlin marathon 2013 och sannolikt skickas då en ny anmälan från mig. Berlin marathon är lättsprunget, välorganiserat och roligt med ett fantastiskt publikstöd. Min gissning är att jubileumsmaran i Berlin 2013 kommer att bli något utöver det vanliga. Kanske med nytt personbästa för egen del? Vi får se.

/Joakim Löfberg

Öbacka arrangerar terrängserien

Imorgon, tisdagen 9 oktober, springs årets andra deltävling av Kommunterrängserien i Härnösand. Denna gång är det vi (Öbacka LK) som arrangerar så du som har möjlighet att hjälpa till får gärna dyka upp vid HOK-stugan (den blå orienteringsstugan) på Högslätten vid 17.45 ungefär. Det är också kul om så många som möjligt av dem som inte är funktionärer är med och springer istället. Första start är 18.30 för de yngsta, medan seniorerna beräknas start strax innan kl 19. Frågor besvaras av Micke (073-213 70 36) eller Danne (070-268 76 92).

Välkomna!!

// MW