Årets femte styrelsemöte 13 augusti

Rutinerna för arrangemanget Öbackalufsen föredrogs för att vi behöver utveckla och slipa organisationen ytterligare, då det år efter år glädjande nog tycks komma allt fler deltagare. I år blev det återigen nytt deltagarrekord med 155 i mål varav ca 100 efteranmälde sig, vilket gav ett ordentligt tryck på bland annat sekretariat. Trots hög belastning och stress, genomförde våra funktionärer sin arbetsuppgifter som vanligt galant.

Troligen sista helgen i augusti ställer vi upp med några funktionärer som hjälper till vid ICA Maxi-loppet för barn som genomförs vid nya handelsområdet.
Lördag 5 september genomför vi tillsammans med Allehanda Media/Tidningen Ångermanland arrangemanget Tidningslöpet på Torsviksplan för barn upp till 12 år. Vår uppgift blir att snitsla bana, sköta startprocess, dela ut och återta nummerlappar samt dela ut medaljer. Vi beräknas behöva ca 8-9 funktionärer, då det vanligen brukar komma några hundratals barn.

Preliminärt söndag 4 oktober ska vi tillsammans med Härnösands Orienteringsklubb genomföra ett test lopp “Härnö trail” på Härnön, med start och mål på Vårdkasen. Distanserna ca 6 km, ca 12 km, ca 21 km samt troligen en kortare sträcka för mindre går på stigar men också obanat över berg och andra svårare passager. Vid ett möte i slutet av augusti kommer vi att fastställa en organisation för test loppet. Planeringen är att under nästa år genomföra en premiär av arrangemanget.

Hemsidan och Facebook uppdateras löpande med nyheter och är tacksamt välbesökta. Om du känner för att skriva, t ex genomförda om tävlingar eller egna upplevelser, hör av dig till styrelsen!

Våra gemensamma träningar är glädjande väldigt välbesökta. Vi bedriver under sommaren vanligtvis intervallträning på Högslättens friidrottsbanor eller på elljusspåret. Under vinter blir det vanligtvis intervallträning med inslag av tuffa backar. Var och en avgör sin egen sträcka och tempo, men vi försöker att hålla ihop gänget som mycket som möjligt. I år har hittills 51 personer gjort sammanlagt 432 måndagsträningar, vilket ger ett snitt på 12,7 deltagare per träning.

Allt fler representerar klubben vid olika lopp. I år har hittills 39 personer tävlat för Öbacka LK i ett 50-tal olika tävlingar runt om i och utanför landet.

Nästa styrelsemöte blir torsdag 15 oktober. Är det något du tycker behöver tas upp, är du välkommen att meddela det till någon i styrelsen!

/Styrelsen

Micke 24:a på Ultravasan

Sedan några år finns förutom Vasastafetten numer även Ultravasan, där man springer hela distansen Sälen – Mora 90 km. Klubbens Mikael Näslund sprang in på en 24:e plats på tiden 7.26 tim, vilket ger en snitt tid på under fem minuter per km. Häftigt denna dag, då då över 1100 ultralöpare på distanserna 45 respektive 90 km samt över 400 lag med vardera tio löpare i Vasastafetten kämpade om utrymmet på stigar, spångar, skogsvägar etc. mellan klassiska Sälen och Mora.

/da

Käglanloppet i Fellingsbro

Loppet i Fellingsbro i Lindesbergs kommun erbjuder distanserna 14 km, 28 km och hela 50 km till största delen härlig skogslöpning. Årets upplaga samlade 63 deltagare varav klubbens Erkki Onkamo blev 15:e på distansen 28 km på tiden 2.48.24. Käglan är en skogsbevuxen högplatå belägen mellan nordöstra Närke och Södermanland.

/da

Samba på Söder

Närmare 30 tusen(!) startande i årets Midnattslopp på Söder i Stockholm som sedan starten 1982 växt till en jättesuccé. Klubbens Jenny Rutström blev 11:a och 2:a i sin åldersklass på tiden 38.43, Annika Wallin 229:a på 46.32 samt Mikael Näslund 47:a på 35.27. Jenny har sedan 2012 placerat sig 25 – 12 – 8 – 11. I sitt fjärde Midnattslopp gjorde Annika i år sin bästa tid. Mikael har sin bästa tid 35.02 från 2013.

/da

Två pallplaceringar i Drakloppet

Femte upplagan av Drakloppet med start och mål på torget i Sundsvall samlade i år närmare 200 deltagare på distanserna 3 km, 6.5 km, 10 km samt en tuff sträcka på 21 km. I sträckorna ingår flera tuffa stigningar på stigar i fantastisk skogsmiljö på och runt Norra Stadsberget. Klubbens Jenny Rutström vann distansen 6.5 km överlägset med närmare tre minuter och döttrarna Emma och Amanda sprang den korta distansen 3 km. Första klubbframträdandet för Jimmy Siltamäki blev en tredjeplats, också på distansen 6.5 km samt blev Erkki Onkamo 28:e på den längsta distansen.

/da

PP Vertical K 1000 höjdmeter

För mig brakstartade Fjällmaratonhelgen på onsdagen den 5/8 med Sveriges första vertikala kilometerlopp; PP Vertical K. Starten gick på Åre torg och snirklade sig 5 km upp till toppen av Åreskutan, väl uppe har du avverkat 1000 vertikala höjdmeter. Detta var det första vertikala kilometerloppet för mig och gick som vanligt in med inställningen; hur brant kan det va? Med en krånglande rygg och, på grund av den, ett avbrutet pass tidigare i veckan var förväntningarna på placering inte så höga, jag hoppades bara kroppen skulle leverera bra besked. Med ca 15 minuter kvar till start insåg jag att skorna kanske inte skulle hålla eftersom de släppt från sulan. Inga extraskor i sikte så jag tejpade ihop dem efter bästa förmåga.

Jag ställde mig rätt långt bak i startledet, vilket som vanligt var dumt. Efter ca 100 m löpning tog det stopp och löpare före mig började gå och halka på den ler/gräs-stig vi skulle uppför. jag försökte att inte stressa upp mig eftersom en brukar få sota för det längre fram i loppet då stumheten brukar slå till. Metodiskt försökte jag ta mig förbi löpare efter löpare. Det började rätt snällt i ca en km för att därefter övergå till en mycket brant och lerig stig. Det fanns rep så du kan hjälpa till att dra dig upp. Tejpen på skorna var inte så lyckande i detta parti eftersom de gjorde att jag inte fick önskat fäste med skorna, men jag hade i alla fall skor!

Väl uppe blev det lite flackare i några steg så jag kunde springa ur benen lite. Jag hade nu tagit mig förbi 3 andra tjejer och fick höra att jag låg 3:a, bara att mata på alltså. Vid det här laget hade jag lyckats hitta ett gäng som höll lagom fart. När det är som brantast får du blanda trippande steg med att gå så fort du kan och samtidigt försöka hålla koll på markeringarna så du inte förvillar dig på fjället. När det flackar ut lite gäller det att passa på att trycka på. Här någonstans kom en dipp, men tänkte på sommarens äventyr längs Höga Kustenleden och Lidenipan som jag gick uppför. Klarade jag att ta mig uppför den utan vila efter 10 mils löpning skall jag väl klara det här!

Vid kabinbanan passerade jag världens bästa hejarklack. Bara knappa kilometern kvar och ca 150 höjdmeter, upploppet alltså, och benen var pigga! Jag såg ingen av damerna framför mig så jag satsade på att inte stumna och behålla min tredjeplats. Väl uppe på Åreskutan kände jag lite besvikelse över att det redan var slut eftersom benen fortfarande kändes pigga, alltså hade jag sprungit för långsamt, samtidigt ville jag inte köra på och därmed riskera att bli stum. Efter en våffla, lite saft och några godisar kände jag mig ändå väldigt nöjd och lufsade ner till kabinbanan för att få åka med den ner. En tredjeplats, 3 min 38 sek efter suveräne Emmie Collings.

Ett väldigt roligt och utmanande lopp! Mycket brantare än vad jag föreställt mig men mycket roligare! Du får nöta pannbenet lite. 🙂

/ Johanna Bergman

Raukloppet på Gotland

En rauk är enligt encyklopedin en mjuk bergart som eroderats av havet, därav namnet Raukloppet. Bansträckningen följer delvis strandremsan på nordvästra Fårö på norra Gotland. Årets upplaga samlade totalt 268 deltagare till målet på distanserna ca 4.5 km respektive ca 11.5 km. På den långa banan blev klubbens Stefan Grip 21:a bland 102 grabbar på tiden 49.18.

/da

Populärt på fjället

AXA Fjällmaraton med ca 44 km löpning över ca 2100 höjdmeter fjällterräng från Vålådalen är så populär att tävlingen har “lapp på luckan”. Årets upplaga samlade enbart på maratondistansen över tusen deltagare till målet vid Trillevallen söder om Undersåker. Utöver maratondistansen erbjuds även kortare distanser som halv- och kvartsmaraton. I sin fjärde raka start blev Johanna Bergman, trots ryggproblem, 5:a på tiden 4.40 tim, Mikael Näslund 17:e i mycket tuff konkurrens på tiden 4.10 tim samt Ida Höglund tillsammans med Jimmie Ström 6:a i klassen Duo mix på tid straxt under sex timmar. Johanna har nu sedan 2012 radat upp topplaceringarna 9 – 3 – 9 – 5.

/da

Ställningen i träningsligan efter juli

Ställningen i träningsligan 2015 efter juli

Under juli deltog 13-12-13-14 personer på de fyra träningarna, vilket gör att snittet för juli blev 13,0 personer per träning. Hittills under 2015 har totalt 47 personer (32 killar & 15 tjejer) gjort 377 träningsframträdanden. Det ger ett snitt på 12,6 personer per träning att jämföra med snittet efter juni (12,5) och de fem senaste årens totalsnitt 13,0 (2014), 7,9 (2013), 8,9 (2012), 8,1 (2011), 7,9 (2010).

Örjan, Danne, Kalle, Lovisa och Micke W deltog i samtliga träningar denna månad. I vanlig ordning belönas alla som deltagit i månadens alla träningar med en guldstjärna. Dessa visas som en asterisk efter antalet genomförda träningar.

Topplistan 2015 ser för närvarande ut som följer:

  1) Örjan J – 30 träningar *******
  2) Micke E – 25 **
      Danne A – 25 ***
      Micke W – 25 ***
  5) Nisse D – 21
  6) Kalle N – 19 *
      Kent R – 19
  8) Jenny S – 15
  9) Arvid H – 14
10) Ulrica O – 13

Kompletta listor för de senaste åren hittar du här nedan:

Träningsligan 2015
Träningsligan 2014
Träningsligan 2013
Träningsligan 2012
Träningsligan 2011
Träningsligan 2010
Träningsligan 2009

Vi samlas kl 18 i foajén i Högslättens ishall. Självklart är alla nya förmågor välkomna också oavsett ambitionsnivå.

// MW

Tre pallplaceringar i Höga Kusten

Höga Kusten Marathon är sedan 80-talet länets stora begivenhet för långdistanslöpning på alla nivåer. Årets upplaga samlade över 550 deltagare på distanser från minimaraton upp till maraton samt multisport till målet vid Kusthallen i Nordingrå. Från klubben fanns 15 deltagare med i resultatlistorna. Seger med närmare elva minuter blev det för Ida Höglund och Angelica Saur i multisport lag. På halvmaraton blev Mikael Näslund trea på tiden 1.19 tim, Mikael Engman sexa på 1.23 tim, som var en förbättring med 5.33 min(!) på HK-banan, samt Michael Westin och Kent Rovio åtta respektive nia på 1.25 tim. Räknar man ålder som en begränsande faktor för prestation, bedöms tiderna för Kent Rovio och Örjan Janulf som ca 1.17 tim motsvarande för seniorer. På halva distansen kvartsmaraton blev Jenny Rutström trea och Lovisa Henning femma med en förbättring med över minuten, samt trettonåringen Arvid Henning 29:a. Framtiden Sebastian och Jonathan Rasmusson samt Ludvig Henning gjorde minimaran samt ny medlem Jimmy Siltamäki från Timrå med en stark prestation 3.20 tim på denna mycket krävande bana.

/da