Pilgrimsleden S:t Olof går genom Medelpad, med början i Selånger, Tuna, Stöde, Torpshammar, Borgsjö och till länsgränsen. Leden fortsätter sedan in i Jämtland genom Bräcke, Gällö, Revsund, Pilgrimstad, Brunflo, Östersund, Undersåker, Åre och upp mot Skalstugan och vidare i Norge via Stiklestad till Nidaros i Trondheim.
En av de mest kända källorna efter S:t Olofs leden är S:t Olofs källa, vilken ligger vid foten av Bergåsen i Borgsjö. Vid S:t Olofs källa ska Olof Haraldsson, enligt sägen, ha rastat på sin färd mot Sticklestad. När Olof stötte sin stav i marken rann genast en källåder fram. Även hästarna behövde något att dricka ur, varför Olof satte sig på en sten vilken blev till gryta under hans tyngd.
Idén till Borgsjön Runt fick Gunnar Kjellin 1981 efter att han bland annat gått Pilgrimsvandringen från Selånger till Sticklestad och Nidaros. Sedan dess arrangeras Borgsjön Runt, en vacker vandring på 19 kilometer runt Borgsjön med start och målgång på Erikshofs Idrottsplats. Några av byarna man passerar är Västanå, Tälje, Näset, Ede, Västerede, Byn, Magdbyn och Gubbyn. Till vandrarna och löparna finns vätska på några platser varav den första är S:t Olofs källa. Alltfler springer sträckan och sedan cirka tio år tillbaka finns också ett kortare alternativ, Bymilen.
Årets Borgsjön Runt, det 36:e i ordningen, bjöd på mulet väder med en temperatur på +14 till +15 grader och tilltagande regn. Med andra ord fint löparväder men inte optimalt när det gäller vandring, publik och aktiviteter runt omkring. Är vädret fint brukar det till exempel bjudas underhållning efter rundan. Många valde att ta sig runt den kortare Bymilen och det blev rekord på 102 deltagare. Antalet löpare och vandrare på 19 kilometer alternativet blev färre än de senare åren, totalt 143 stycken.
Borgsjön Runt och Bymilen sponsras av en rad företag och presentkort på 2000 kr respektive 1000 kr och olika nyttopriser lottas ut på startkorten. Vidare får alla deltagare en Borgsjön Runt-pin vid målgång.
Var första gången jag var med på Borgsjön Runt men återkommer gärna då det var både trevligt och en fin bansträckning. Även om jag ofta föredrar att springa på slät asfalt är det absolut värt att lyfta fötterna lite mer och springa i terräng. Betydligt skonsammare för kroppen och väldigt skönt att ta sig fram i skog och mark. Första 7-8 km var mest terräng/skogsstig, därefter grusväg och avslutningsvis asfalt. Rundan var ganska kuperad med en del rejäla backar, dock var de sista kilometrarna utför och lättlöpta. Två gånger korsar man E14 och efter 10 km samt alldeles på slutet springer man över broar över Ljungan. Lyckades efter fyra kilometer springa fel uppför en lång grusvägsbacke men hade turen att några bakomvarande ropade på mig. Har kommit riktigt fel om jag fortsatt den grusvägen istället för att vika in på rätt stig. Efter ombyte och fika i klubbstugan åkte vi hem i regnet.
Borgsjön Runt leden är permanent märkt, men vill man vara säker att hitta rätt rekommenderas att ha med en karta alternativt GPS-koordinater i mobil/gps. Väljer man att vandra finns många vackra blommor att se efter de knappa två milen.
// Katarina R